Shetland sheepdog

Är du sugen på att skaffa en tollare, men har blivit avskräckt av dess stora behov av stimulans och dess jaktlust? I sådana fall ska du fundera på en shetland sheepdog, som har många av tollarens goda egenskaper, utan att vara lika krävande. Shetland sheepdog är, som namnet antyder, en vallhund. Det gör att den saknar jaktinstinkt och du behöver inte vara rädd att den ska jaga familjens katt eller dra iväg efter ett rådjur i skogen. I dagligt tal kallas rasen för sheltie och den härstammar från Shetlandsöarna. Där användes den både som vallhund och som gårdshund. I dag är den en omtyckt familjehund.

Shetland sheepdog är en lättlärd hundras

Shetland sheepdog ser ut som en liten collie

Med sin näpna storlek och långa päls ser sheltien ut som en liten variant av collie. Under 1900-talet har flera raser korsats in i shelpien, bland annat dvärgsspets och dvärgspaniel. Collie korsades in för att få sheltien att likna en liten version av collie. Shetland sheepdog kom till Sverige på 1930-talet. Kennlar som redan födde upp collie tog den nya rasen till hjärtat och så etablerades en uppfödning av sheltie också här. I dagligt tal har rasen ofta, felaktigt, kallats för dvärgcollie.

Idealt är sheltien 35-37 cm i mankhöjd. En ganska lätthanterlig och behändig storlek, med andra ord. Öronen står uppåt med spetsar som tippar ner, vilket tillsammans med den uppmärksamma blicken ger den ett nyfiket intryck. Pälsen är lång och finns i flera olika färger: två- eller trefärgad i svart, vitt och brunt eller olika varianter av sobel. En populär färg är blue merle, som är silverblå med mörkare marmorering. En shetland sheepdog behöver regelbunden pälsvård. När den fäller behöver man borsta lite extra. Pälsen är dock mer lättskött än man kan tro.

En pigg och livlig hund

Till temperamentet är det en pigg och nyfiken ras. Det är mycket lättlärd, på gott och ont, och är en bra hund om du vill ägna dig åt någon hundsport, eftersom den är lyhörd för sin ägare och vill vara till lags. Shetland sheepdog är en vig, snabb hund med en god hoppförmåga. Det gör att den blivit mycket populär som agilityhund. Sheltien kan vara lite reserverad mot främlingar och även om den inte ska vara alltför skygg, förekommer det att vissa individer gärna skäller från lagom avstånd när det nalkas besökare.

Shetland sheepdog är en perfekt hund om du har andra hundar sedan tidigare, eller ofta träffar andra hundar. Den är inte aggressiv och går sällan in i konflikter med andra hundar. Det är en allsidig hund som passar både barnfamiljer och pensionärer. Mot sin ägare är sheltien tillgiven och lojal. Den är lekfull och är en utmärkt vän till barnen när de leker bollekar i trädgården. Tack vare att den är anpassningsbar trivs den både med att följa med dig på joggingrundor eller att gå promenader i långsamt tempo.

Sheltien gillar fart och fläkt

En shetland sheepdog må vara anpassningsbar, men i grunden är det en hund som älskar motion och att få röra på sig. Låt den gärna få springa av sig i hundrastgården, om du själv inte orkar motionera den tillräckligt. För den aktiva hundägaren är shetland sheepdog en perfekt hund som med samma iver och samarbetsvilja som en tollare följer dig i träningen, men utan att kräva lika mycket av dig som en tollare gör. Utöver agility är sheltien som klippt och skuren för freestyle, ett koreograferat dansprogram hund och förare gör till musik. En del individer lämpar sig också väl som servicehundar.