Hästar

Hästar har varit i människans tjänst i 5000-6000 år. Från att vara ett arbetsredskap till att bli en bästa vän. Det är mångas dröm att få äga en egen häst, men med detta kommer också ett stort ansvar och god ekonomi. Önskan om ett eget stall intill huset är optimalt, då man själv kan välja sin tid med sin häst. Om inte möjligheten finns att ha den hemma kan man ha en stallplats tillsammans med andra hästar. Utrustningen till hästen kan vara en hel djungel. Vad är ett måste och vad kan man leva utan? Vilket foder ska hästen ha? Frågorna är många och svaren likaså.

Hästar, att bli ägare

Att köpa häst kräver förberedelse. Innan man skrider till verket är det viktigt att tänka igenom en hel del frågor. Det finns ett stort antal hästar till salu. Först och främst ska man fundera på vad man ska ha sin häst till. Ska den vara en hobbyhäst som ska ridas i skogen för nöjes skull eller ska man tävla med den. Oavsett bör man ha en hästkunnig person med sig när man åker och tittar. Här är det viktigt att hjärnan är med och bestämmer. Priset kan ligga på allt mellan ett par tusenlappar till hisnande summor. Hästen ska alltid vara veterinärbesiktigad innan köpet

Hästar, människans bästa vän

Innan man bestämmer sig för ett köp bör man titta på ett antal hästar. Här gäller inte första bästa. Har man möjlighet att provrida hästen ett antal gånger innan köp är det jättebra. Ta också reda på om säljaren är seriös. Det finns gott om s.k. hästhandlare som enbart ser till pengarna och inte till hästens välbefinnande. Om ett köp blir aktuellt ska man förvissa sig om att alla papper för hästen är i ordning. Pass, veterinärintyg, vaccination är ett måste. Hör gärna efter hur länge hästen har varit i säljarens ägo och eventuellt vem förra ägaren är. Till sist ska ett köpekontrakt med tydliga åtagande upprättas.

Att ta hand om sin häst

Efter köpet börjar det stora ansvaret. Hästar är djur som kräver stor omvårdnad. Det är viktigt att ha en rätt foderstat i avseende på hur mycket hästen arbetar. Den ska innehålla grovfoder, kraftfoder samt mineraler och vitaminer. Utfodring bör ske tre gånger om dagen.Daglig utevistelse är ett krav, en hage som är stor att kunna springa runt i och att få skydd för väder och vind. Men detta räcker inte som motion. Hästen måste bli aktiverad, både muskler och hjärna behöver arbeta. En häst som är understimulerad kan lätt lägga sig till med olater som krubbitning mm. Träningen kan varieras oändligt, vilket också är viktigt.

Markträning är bra för att få en relation till hästen. Detta stärker bandet mellan häst och människa. Viktigt är också att variera ridningen.Annars kan de lätt bli uttråkade om träningen blir monoton. Det gäller att göra det roligt för hästen. Rykt och hovvård hör också till det dagliga. Ca. var åttonde vecka ska också hovarna verkas. På sommaren bör hästen ha en längre betesperiod. Bra är om det finns fler hästar i samma stall, hästen är ett flockdjur och behöver sällskap.

Din vän för livet

Om du ger din häst kärlek och god omvårdnad får du en vän för livet. Hästar är mycket lojala i sin natur och vill göra allt för sin ägare om den har det bra. Om du sköter om den och ger den kärlek kommer den aldrig avsiktligt svika eller skada dig. Det har också visat sig att hästar har en lugnande inverkan och används inom terapin för att bota stressrelaterade sjukdomar. Så om du vill att din dröm ska gå i uppfyllelse är det bara till att börja planera. Öppna ett sparkonto och börja jämföra de olika raserna och deras egenskaper. Vem vet, inom en snar framtid har du kanske hittat din bästa vän.