Agility

För många hundägare är agility ett välkommet sätt att förstå sin hund på ett nytt sätt och komma den närmare. Det är en hundsport som går ut på att hunden ska ta sig igenom en hinderbana på rätt sätt på kortast möjliga tid. I Sverige har denna hundsport funnits sen 1987 och idag finns det flera nationella och internationella tävlingar som representeras av ett svenskt landslag. Hundsporten passar alla hundraser mer eller mindre: det som skiljer dem emellan är varierande grad av intresse. För hundägare som har hundrasen tollare har agility blivit ett viktigt sätt för att erbjuda stimulans till den intelligenta hunden.

Agility och tollaren

Hundrasen tollare är en väldigt ivrig hund som måste få stimulans och lydnadsträning för att inte bli okontrollerbar. Agility passar därför tollaren bra eftersom den också behöver mycket motion för att må bra. En mer än 18-månader gammal hanhund har mankhöjd på 49-51 centimeter; motsvarande för tik är 45-48 centimeter. Det betyder att en hanhund tävlar i antingen L-klassen eller XL-klassen, och en tik i L-klassen. Banan i agilityklassen har balansbom, gungbräda, däck, tunnlar, slalom, bord (finns dock enbart i Sverige), hopphinder, säckar, viadukt och/eller mur, långhopp och A-hinder. Banan ritas av domaren och ser olika ut för varje tävling.

Inom agility är samspelet mellan hund och hundägare väldigt viktigt. Tillsammans som ett team ska de ta sig igenom hinderbanan på rätt sätt och på kortast tid. Går det för långsamt blir det minuspoäng, likaså om hunden tar fel bana eller missar ett hinder. För detta passar tollaren bra med sin nyfikenhet, snabbhet och som dessutom är lättdresserad. Den mår bra av att utmanas så testa gärna att variera hinderbanan. Tänk dock på att en av tre hundar skadar sig inom hundsporten. Det handlar om skador på ben och leder såsom sträckning, stukningar och blåmärken och sker oftast vid hopp.

Agilityns historia då till nu

Agility är en populär hundsport.

Agility, som syftar på vighet, smidighet och snabbhet, skapades av John Varley från Storbritannien. Under hundutställningarna hade man pausunderhållning med hundar och John Varley fick som uppgift att göra något nytt. Han tog inspiration av vanlig hästhoppning. Den första agilityuppvisningen kom 1978 med enbart hopphinder, bland annat ett hopphinder med vatten som idag inte är tillåtet längre. Till Sverige kom den via hundpsykologen och författaren Marie Hansson Mårtensson 1985 men det var först två år senare, 1987 som det blev en officiell sport. Idag finns Svenska Agilityklubben som ansvarar för sporten i Sverige. De arrangerar också SM och styr reglerna inom sporten.

Att träna sin hund för agility sker bäst efter ett års ålder då risken för skador är mindre än när hunden växer. Dessutom kan en hund tävla först när den har nått en ålder över 18 månader. Beroende på hundras kommer du att uppleva att det lättare eller svårare att dressera en hund. Eftersom tollaren är en livlig hund kommer du inte ha svårt att få den att testa nya hinder men däremot måste du lära den självdisciplin så att den inte riskerar att skada sig i sin iver.

Regler inom agility

Dessa är några av de regler inom agility: hunden måste ta hindren i rätt ordning och från rätt håll, och inte riva något hinder för att undvika att bli diskvalificerade. A-hinder, balansen och gungbrädan har ett område som måste beröras av minst en tass. Den får inte vägra ett hinder inom agility. Det får inte förekomma någon beröring mellan hundägare och hund under momenten för då blir teamet diskvalificerade. Likaså blir teamet diskvalificerat om hunden kissar eller bajsar på området, smiter iväg under tävling, springer in på tävlingsområdet när annat team tävlar eller om hundägaren har hundgodis eller annan belöning med sig under tävlingsmomentet. Man får enbart uppmuntra hunden genom kroppsspråk och röst.